Stowarzyszenie zmian w jakości diety z całkowitą i specyficzną dla przyczyn śmiertelnością

W niewielu badaniach oceniano związek między zmianami w jakości diety w czasie a ryzykiem śmierci. Metody
Wykorzystaliśmy modele proporcjonalnego hazardu Coxa do obliczenia skorygowanych współczynników ryzyka dla łącznej i specyficznej dla przyczyn śmiertelności wśród 47 994 kobiet w badaniu zdrowia pielęgniarek i 25 745 mężczyzn w badaniu follow-up Health Professionals od 1998 do 2010. Zmiany w jakości diety w poprzedzające 12 lat (1986-1998) zostały ocenione przy użyciu wyniku Alternate Healthy Eating Index-2010 , wyniku Alternate Mediterranean Diet oraz Diet Diet Approach w celu zatrzymania nadciśnienia (DASH).
Wyniki
Łączne wskaźniki ryzyka dla ogólnej śmiertelności wśród uczestników, którzy mieli największą poprawę jakości diety (13 do 33% poprawy) w porównaniu z tymi, którzy mieli względnie stabilną jakość diety (0 do 3% poprawy), w 12 Okres ten był następujący: 0,91 (przedział ufności 95% [CI], 0,85 do 0,97), zgodnie ze zmianami w wskaźniku Alternate Healthy Eating Index, 0,84 (95 CI%, 0,78 do 0,91) zgodnie ze zmianami w wyniku Alternatywnej diety śródziemnomorskiej i 0,89 (95% CI, 0,84 do 0,95) zgodnie ze zmianami w skali DASH. 20-percentylowy wzrost wyników dietetycznych (wskazujący na poprawę jakości diety) był znacząco związany ze zmniejszeniem całkowitej śmiertelności o 8 do 17% przy zastosowaniu trzech wskaźników dietetycznych i 7 do 15% zmniejszenia ryzyka zgonu od chorób układu krążenia za pomocą wskaźnika alternatywnego zdrowego odżywiania i alternatywnej diety śródziemnomorskiej. Wśród uczestników, którzy utrzymywali dietę wysokiej jakości w okresie 12 lat, ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny było znacząco niższe – o 14% (95% CI, 8 do 19), gdy oceniano za pomocą wskaźnika Alternate Healthy Eating Index, 11 % (95% CI, od 5 do 18), gdy ocenia się je według oceny alternatywnej diety śródziemnomorskiej, i 9% (95% CI, 2 do 15), gdy ocenia się ją według skali DASH – niż ryzyko wśród uczestników, którzy konsekwentnie osiągają niskie wyniki w diecie w czasie .
Wnioski
Poprawiona jakość diety w ciągu 12 lat konsekwentnie wiązała się ze zmniejszeniem ryzyka zgonu. (Finansowane przez National Institutes of Health.)
Wprowadzenie
Niektóre badania epidemiologiczne dotyczące odżywiania koncentrują się na wzorcach żywieniowych, a nie na pojedynczych składnikach odżywczych lub środkach spożywczych w celu oceny związku między dietą a skutkami zdrowotnymi1. Zgromadzone dowody potwierdzają związek między zdrowymi wzorcami żywieniowymi a zmniejszeniem ryzyka zgonu.2-11 Wyniki najnowszych badań sugerują, że że poprawa jakości diety, oceniana za pomocą wskaźnika Alternate Healthy Eating Index-2010, 12 punktów w Alternative Mediterranean Diet, 10,13 i dietetycznego podejścia do diety Stop Hypertension (DASH), 14 było związane ze zmniejszeniem o 8% do 22% ryzyka zgonu z jakiejkolwiek przyczyny15,16 i redukcji 19% do 28% ryzyka zgonu z powodu chorób układu krążenia i 11% do 23% ryzyka zgonu z powodu raka.2-4,17
Biorąc pod uwagę tak spójne dowody, wytyczne żywieniowe dla Amerykanów z 2015 r. Zalecały alternatywny sposób zdrowego odżywiania się, alternatywną dietę śródziemnomorską i DASH jako praktyczne, zrozumiałe i możliwe do zastosowania plany żywieniowe dla społeczeństwa.18 Takie wytyczne są ważne w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie, ponieważ niezdrowe diety zostały uznane za główny czynnik przyczyniający się do śmierci i powikłań zdrowotnych.19 Ocena zmian jakości diety w czasie w odniesieniu do późniejszego ryzyka zgonu byłaby ważna
[więcej w: dentysta mokotów, dzienniczek głodu alkoholowego, endoproteza kolana cena ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: dentysta mokotów dzienniczek głodu alkoholowego endoproteza kolana cena