Stowarzyszenie zmian w jakości diety z całkowitą i specyficzną dla przyczyn śmiertelnością ad 5

W badaniu kontrolnym dla specjalistów służby zdrowia udokumentowano 3979 zgonów, w tym 1226 zgonów z powodu chorób układu krążenia i 1192 zgonów z powodu raka w czasie 286 402 osobolat obserwacji. Całkowita śmiertelność i jakość diety
Tabela 2. Tabela 2. Łączone wyniki dla stowarzyszenia zmian w wartościach dotyczących jakości diety w okresie 12-letnim (1986-1998) i późniejsze ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny. Analizy wieloczynnikowe wykazały istotne odwrotne powiązanie między kwintylami zmian ponad 12 lat między każdą z trzech wartości jakości diety a całkowitą śmiertelnością (P <0,05 dla trendu) (Tabela S4 w Dodatku uzupełniającym). Łączne wskaźniki ryzyka wśród uczestników o największej poprawie jakości diety (od 13 do 33% poprawy) w porównaniu z tymi, których jakość diety pozostawała względnie stabilna (poprawa od 0 do 3%) w okresie 12 lat, były następujące: 0,91 (95% przedział ufności [CI], 0,85 do 0,97) zgodnie ze zmianami w wyniku Alternate Healthy Eating Index; 0,84 (95% CI, 0,78 do 0,91) zgodnie ze zmianami w wyniku Alternatywnej diety śródziemnomorskiej; i 0,89 (95% CI, 0,84 do 0,95) zgodnie ze zmianami w skali DASH (Tabela 2). Z kolei spadek jakości diety w porównaniu z brakiem zmian w jakości diety był związany ze zwiększoną śmiertelnością całkowitą (łączny współczynnik hazardu, 1,12; 95% CI, 1,05 do 1,19), gdy oceniano go za pomocą wskaźnika Alternate Healthy Eating Index, 1,06 (95% CI, 0,99 do 1,13) w przypadku oceny z wynikiem Alternatywnej diety śródziemnomorskiej i 1,06 (95% CI, 1,00 do 1,12), gdy ocenia się ją według skali DASH. Ograniczone analizy sześcienno-spline nie wykazały żadnych dowodów nieliniowości u kobiet (P = 0,005 dla liniowości) i mężczyzn (P <0,001 dla liniowości) (ryc. S1A i S1B w dodatkowym dodatku) i dla dwóch pozostałych wskaźników żywieniowych (dane nie pokazany).
Wyniki dietetyczne i zmniejszenie śmiertelności
Tabela 3. Tabela 3. Połączone wyniki dla relacji między zmianami w zakresie jakości diety a ryzykiem śmierci z dowolnej przyczyny, zgonu z powodu chorób układu krążenia i zgonu z powodu raka na 20-procentowy wzrost każdego wyniku w okresie 12-letnim (1986-1998). W ciągłych analizach, 20-percentylowy wzrost wyników dotyczących jakości diety wiązał się ze zmniejszeniem o 8 do 17% ryzyka zgonu z jakiejkolwiek przyczyny (Tabela 3 i Tabela S5 w Dodatku uzupełniającym) . 20-percentylowy wzrost wskaźnika alternatywnego zdrowego odżywiania i wyników alternatywnej diety śródziemnomorskiej, ale nie ocena DASH, wiązała się ze znacznie zmniejszonym ryzykiem zgonu z powodu choroby sercowo-naczyniowej (łączny współczynnik ryzyka, 0,85; 95% CI, 0,76 do 0,96) po ocenie za pomocą wskaźnika Alternate Healthy Eating Index; 0,93 (95% CI, 0,88 do 0,99), gdy ocenia się ją za pomocą wyniku Alternate Mediterranean Diet i 0,96 (95% CI, 0,88 do 1,05), gdy ocenia się go według skali DASH. Znaczący odwrotny związek między jakością diety a ryzykiem zgonu z powodu raka zaobserwowano tylko wtedy, gdy zastosowano punktację DASH (0,91; 95% CI, 0,84 do 0,98) (Tabela 3); wynikało to głównie ze zmniejszenia ryzyka zgonu z powodu raka płuc (tabela S6 w dodatkowym dodatku).
Rysunek 1. Ryc. 1. Ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny, według wyników trzech miar jakości diety na początku i 12 lat później. Wielowariantowe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny według wskaźnika Alternate Healthy Eating Index-2010 ( Panel A), Wynik Alternatywnej diety śródziemnomorskiej (Panel B) i Podejście dietetyczne do Oceny Stopu nadciśnienia (DASH) (Panel C) na początku badania i 12 lat później
[podobne: laserowa korekcja wzroku po zabiegu, odbudowa zęba cena, badania medycyny pracy jak wyglądają ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: badania medycyny pracy jak wyglądają laserowa korekcja wzroku po zabiegu odbudowa zęba cena